BEN SAUNDERS

Deze poolonderzoeker daagt zichzelf uit in de meest extreme omstandigheden en laat zich inspireren door het voorbeeld van de mensen die hem voorgingen.

Ben Saunders is een toonaangevende Britse poolreiziger, schrijver en motivatiespreker. In 2004 begon hij in omstandigheden die NASA omschreef als "de slechtste sinds het begin van de metingen" aan een skitocht naar de noordpool. Daarmee behoort hij tot een select clubje van drie personen die deze tocht hebben ondernomen en met zijn 26 jaar was hij tevens de jongste van de drie.

Ben Saunders in de sneeuw


In 2014 vestigde Saunders samen met Tarka L’Herpiniere het wereldrecord voor de langste pooltrektocht uit de geschiedenis door de 2.880 kilometer naar de Zuidpool en terug te wandelen, in de voetsporen van de laatste reis van Kapitein Scott.

Saunders en L’Herpiniere sleurden elk een 200 kilogram zware slee met zich mee, en dat te voet, gedurende 69 volledige marathons en bij temperaturen tot -46 graden Celsius.

"Bij momenten zaten we echt in nauwe schoentjes door de intense koude, de wind en de hoogte van het plateau en waren we verzwakt door het gebrek aan voeding. We stonden dichter bij de rand van het overleven dan ik op voorhand had verwacht," vertelt hij.

"Tarka en ik voelen een combinatie van ontzag en diep respect voor het uithoudingsvermogen, de kracht en de vastberadenheid die Kapitein Scott en zijn team honderd jaar geleden aan de dag legden."

Saunders reist met zijn Land Rover Discovery zowel naar onherbergzame, ontoegankelijke plaatsen om te trainen, als naar diners in avondkleding. "Hij is een cruciaal instrument," vertelt hij. "Praktisch en utilitair zonder Spartaans en elementair te zijn."

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070


De vermelde cijfers zijn het resultaat van officiële tests door de constructeur conform de wetgeving van de EU. Het werkelijke brandstofverbruik van een wagen kan verschillen van het in de tests behaalde verbruik. De cijfers zijn enkel bedoeld om vergelijkingen mogelijk te maken.