LAND ROVER VOLTOOIT EERSTE EXPEDITIE TER WERELD MET HYBRIDE WAGENS LANGS ZIJDEROUTE VAN SOLIHULL NAAR MUMBAI

- Drie prototypes van de Range Rover Diesel Hybrid, leggen 16.853 kilometer af langsde Zijderoute, van Solihull, de thuisbasis van Land Rover, naar Mumbai, de thuisbasis van TATA, eigenaar van Jaguar Land Rover
- De expeditie duurde 53 dagen en liep door 13 landen en over twee continenten, om prototypes van de Range Rover Hybrid aan een laatste, extreme technische test te onderwerpen voor de wagen in productie gaat
- De wagens werden tot op de limiet getest bij temperaturen van -10 tot 43°C, op hoogtes van 5.500 meter, en op elk type terrein
- Eerste in het buitenland ingeschreven wagens die in China langs de weg Xinjiang-Tibet rijden
- Het allereerste hybride productiemodel van Land Rover zal aan klanten worden geleverd vanaf het eerste kwartaal van 2014

Drie prototypes van de Range Rover Diesel Hybrid hebben met een tocht van 53 dagen door 13 landen, van Solihull in het VK naar Mumbai in India, een laatste, ultieme test voltooid. Het was de allereerste expeditie met hybride wagens ter wereld langs de Zijderoute, en een van de gedurfdste rijavonturen van Land Rover ooit.

De omstandigheden onderweg waren uiterst zwaar met asfaltwegen bezaaid met grote en diepe putten, stoffige woestijnpaden bij 43°C en massa's kilometers in modder, langs onverharde wegen en veesporen. Rivieren die moesten worden overgestoken, gedeeltelijk door neergestorte rotsen versperde bergpassen aan de rand van steile afgronden, de ijle lucht op zeer grote hoogte en het drukke en grillige verkeer van de Chinese en Indiase wegen stelden mens en machine op de proef.

De Silk Trail 2013-expeditie was de laatste test voor de Range Rover Hybrid vooraleer gestart wordt met de productie. Vanuit de thuisbasis van de legende in het Britse Solihull trok hij door Frankrijk, België, Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, China (ook Tibet), Nepal en India. De expeditie volgde voor een groot stuk de legendarische Zijderoute, de handelsroute die ruim 2.500 jaar geleden al Azië met Europa verbond. Overnacht werd er in hotels, jeugdherbergen en tenten, op veel van dezelfde vaste haltes die zoveel jaar geleden ook handelaars, missionarissen en huursoldaten op de Zijderoute aandeden.

Op de splitsing tussen de noordelijke en zuidelijke Zijderoute, in de buurt van de stad Kashgar in het noordwesten van China, exploreerde de expeditie een route door de bergen die nooit eerder door een wagen uit het buitenland was afgelegd en die nog nooit iemand uit het westen in zijn geheel had gezien: de weg Xinjiang-Tibet, waar de nieuwe Range Rover Hybrid het beste van zichzelf moest geven op hoogtes van meer dan 5.300 meter boven de zeespiegel.

Zeven dagen na elkaar werd gereden op een hoogte tussen 3.350 en 5.379 meter. Op die hoogte daalt het zuurstofgehalte in de lucht van de 21% op zeeniveau tot slechts 10%, wat bewegen moeilijker maakt voor zowel mens als verbrandingsmotor. De Range Rovers lieten het niet aan hun hart komen, dankzij onder meer het onmiddellijk vanaf 0 t/min beschikbare koppel van de elektromotor, en ondanks het zware gewicht van bagage, kampeeruitrusting, etenswaren, medische apparatuur, en aerodynamisch ongunstige dakrekken met reservewielen, banden en jerrycans met brandstof.

Ondanks moddersporen waar elk ander type wagen zich gegarandeerd in zou vastrijden, kon de motorencombinatie van de Range Rover Hybrid (een 3.0 liter TDV6 turbodiesel ondersteund door een elektromotor van 35 kW) een uitstekend brandstofverbruik voorleggen voor een wagen met dergelijk ruimteaanbod en vermogen. Tijdens de grootse expeditie hadden de Range Rover Hybrids een brandstofverbruik van om en bij de 6,4 liter/100km.

De ontwikkelingsingenieurs van Land Rover volgden van nabij de data loggers op elke wagen, die meer dan 300 GB aan gedetailleerde technische gegevens naar het team in het Britste Gaydon stuurden. Het doel van de expeditie was niet het testen van de betrouwbaarheid van de mechanische componenten – dat was al gebeurd – maar het finetunen van de motor- en transmissiesoftware om perfect naadloze prestaties te garanderen op elk terrein, in extreme temperaturen en op zeer grote hoogte. De technische tegenslagen geven een idee van hoe ruw de weg wel niet was: 15 lekke banden voor de drie Range Rover Hybrids en de vier ondersteunende wagens van de expeditie, vier beschadigde velgen als gevolg van diepe putten in de weg, en vier gebarsten voorruiten door steenslag.

Peter Richings, Jaguar Land Rover Hybrids and Electrification Director, die deelnam aan de laatste etappe van Jaipur naar Mumbai, verklaarde achteraf: “De allereerste expeditie ter wereld met dieselhybrides langs de Zijderoute baande zich een weg langs een ambitieus traject door Europa en Azië, dat voor de meeste andere types van wagens onmogelijk zou zijn geweest. Hoe zwaar de omstandigheden ook waren, de prototypes van de Range Rover Hybrid hadden er geen moeite mee.”

“Met de hybride Range Rover wilden we de voordelen van hybrides op het vlak van brandstofverbruik en CO2-uitstoot integreren, maar zonder te raken aan de terreincapaciteiten, de interieurruimte en de verfijning van de Range Rover. Uit het succes van de opmerkelijke expeditie blijkt duidelijk dat dat gelukt is.”

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070


De vermelde cijfers zijn het resultaat van officiële tests door de constructeur conform de wetgeving van de EU. Het werkelijke brandstofverbruik van een wagen kan verschillen van het in de tests behaalde verbruik. De cijfers zijn enkel bedoeld om vergelijkingen mogelijk te maken.