NIEUWE BAR-RACEBOOT MOET EINDE MAKEN AAN 166 JAAR SPORTVERDRIET

Rover BAR heeft de boot geïntroduceerd waarvan zij geloven dat deze zeilgeschiedenis zal schrijven. In samenwerking met ingenieurs van Jaguar Land Rover werd een van de snelste, technisch meest geavanceerde vaartuigen ontwikkeld. Met één doel voor ogen: het winnen van 's werelds oudste sporttrofee.

Het is 50 jaar geleden dat het Engelse voetbalteam een belangrijke prijs won. Tennisliefhebbers moesten 77 jaar wachten voordat een Britse man Fred Perry opvolgde als kampioen enkelspel in Wimbledon. Maar Groot-Brittannië heeft nog nooit de America's Cup gewonnen in zijn 166-jarige bestaan.

BAR maakte gebruik van de technische know-how die Jaguar Land Rover gebruikt voor zijn nieuwste modellen. Aërodynamica, zelflerende auto's, kunstmatige intelligentie en virtual-modelling: al deze technologieën dragen bij aan een snellere boot. Jaguar Land Rover is in Groot-Brittannië de grootste investeerder in onderzoek, ontwikkeling en technologie in de auto-industrie. Het bedrijf investeert miljarden in innovatie en het creëren van nieuwe producten. Dankzij de samenwerking met Land Rover BAR kunnen de ingenieurs hun vaardigheden vergroten en in praktijk brengen in verschillende omgevingen en op verschillende platforms.

Tony Harper, directeur Research van Jaguar Land Rover, zei: "Dit proces van wederzijdse technologische ontwikkeling en ons bredere STEM-programma binnen het bedrijf hebben ons in staat gesteld om de capaciteiten die wij beschikbaar hebben gesteld aan het BAR-team te ontwikkelen en te verdiepen. Wij hebben volledig nieuwe aërodynamische tests ontwikkeld ter ondersteuning van het ontwerp van het zeil zoals dat nu op de uiteindelijke boot te zien is. Op basis van het succes van dit project, en met onze kennis op het gebied van het analyseren en bouwen van lichtgewicht auto's, hebben wij ook een bijdrage geleverd aan het ontwerp van de zwaarden – de surfboardachtige constructies onder de boot waardoor de boot over het water kan vliegen en toch stabiel kan blijven." De acht lichtgewicht zwaarden moeten 2.400 kg dragen, vergelijkbaar met het gewicht van een nieuwe Land Rover Discovery, dus ze zijn van cruciaal belang.

Het team heeft minder dan vier maanden om het ontwerp aan te passen en de zeilers ermee te laten trainen op de zee rondom Bermuda. De America's Cup begint op 26 mei 2017 met de eerste groep deelnemers.

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070


De vermelde cijfers zijn het resultaat van officiële tests door de constructeur conform de wetgeving van de EU. Het werkelijke brandstofverbruik van een wagen kan verschillen van het in de tests behaalde verbruik. De cijfers zijn enkel bedoeld om vergelijkingen mogelijk te maken.