LAND ROVER BAR HOOFDKWARTIER

Land Rover Bar's opvallende hoofdkwartier aan de Camber in Portsmouth werd geopend in de zomer van 2015. Het ontwerp is van HGP Architects, het bureau dat ook verantwoordelijk is voor Portsmouth's iconische Spinnaker toren. Het nieuwe gebouw vormt een inspirerende basis voor Sir Ben Ainslie en zijn raceteam. Van hieruit werkt het team aan zijn poging om de America's Cup in 2017 terug te brengen naar Groot-Brittannië.


Het gebouw vervult drie hoofdtaken - teamhoofdkwartier voor design en training, bouwlocatie voor de multihull en innovatiecentrum voor bezoekers. Het huisvest de sportwetenschap- en de fitness-faciliteiten, het ontwikkelingscentrum en de designstudio.


Het CO2-neutrale gebouw werd gebouwd met baanbrekende methodes, materialen en technologieën inzake duurzaamheid volgens de BREEAM Excellent-norm. Elektriciteit wordt opgewekt met 432 zonnepanelen, die samen 130MWh per jaar produceren, genoeg om het volledige verbruik te dekken. De zeilvormige voorgevel, gemaakt uit transparante PTFE stof, is gespannen rond een gepolijste betonnen basis. Deze gevel is ontworpen om in het donker op spectaculaire wijze van achteren te worden verlicht en draagt bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw.


Zelfs het lokale ecosysteem profiteert van de bouw, aangezien Land Rover BAR een project organiseert om de teruglopende plaatselijke oester-populatie nieuw leven in te blazen. De oesters leven in een pontonstructuur onder het gebouw.


Scholen, verenigingen en andere bezoekers kunnen alles ontdekken, van het ontwerpproces tot hightech jachtbouw, racesimulators, fysieke teamtrainingen en ontspanning.


"Portsmouth heeft een fantastische maritieme geschiedenis", verklaart Ainslie. "Wij vonden dat het een natuurlijke locatie zou zijn voor de permanente thuisbasis van het team in Groot-Brittannië." "Er is uitstekende toegang tot het water voor de trainingsactiviteiten van het team en voor het organiseren van toekomstige America's Cup evenementen, met fantastische locaties voor toeschouwers."


"Wij hopen dat onze inspanningen om de Cup terug naar huis te halen meer jonge mensen zal inspireren om de zeilsport te beoefenen en om de nautische sector in het Solent-gebied te stimuleren, vergelijkbaar met de F1 innovatiehub elders in Groot-Brittannië."

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070


De vermelde cijfers zijn het resultaat van officiële tests door de constructeur conform de wetgeving van de EU. Het werkelijke brandstofverbruik van een wagen kan verschillen van het in de tests behaalde verbruik. De cijfers zijn enkel bedoeld om vergelijkingen mogelijk te maken.