HIER IS WELLICHT NOG NOOIT EEN MENS GEWEEST Phil Poulter beschrijft de Calvert-expeditie door de Australische Grote Zandwoestijn in 1996.

"Ik heb veel door Australië gereisd maar de Calvert-expeditie, die de expeditie uit 1896 onder leiding van Lawrence Wells overdeed, was mijn meest memorabele reis ooit. We kampeerden op een plaats die in om het even welke richting meer dan 1.000 kilometer van de beschaving lag en wandelden langs tienduizenden jaren oude rotsgravures.

In veel gevallen was er zelfs geen spoor zichtbaar. We reisden door gebieden waar het Australische gras hoger kwam dan de auto's en moesten soms zelfs op het dakimperiaal gaan staan om te zien waar de wagen voor ons heen was. Op een dag, laat in de namiddag, liet de zakkende zon het Australische gras glanzen als een zee van goud. Dat maakte het nog moeilijker om de sporen van de vorige auto te volgen. Die dag hebben we al vroeg ons kamp gemaakt.

Een groep van journalisten vloog met een helikopter tot bij ons en reed in hun schone frisse kleren met ons mee over een erg moeilijk zanderig gedeelte. Ze zaten op hun bagage en waren niet echt blij toen we hen in plaats van canapés en cocktails een schop gaven om samen met ons verscheidene voertuigen los te graven uit een veenmoeras.

Op een nacht wandelde ik ongeveer een kilometer weg van ons kamp en zat ik op een grote zandduin te staren naar de gloed van ons kampvuur en daarna naar de sterrenhemel. Ik dacht bij mezelf: "Hier is wellicht nog nooit een mens geweest."

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070


De vermelde cijfers zijn het resultaat van officiële tests door de constructeur conform de wetgeving van de EU. Het werkelijke brandstofverbruik van een wagen kan verschillen van het in de tests behaalde verbruik. De cijfers zijn enkel bedoeld om vergelijkingen mogelijk te maken.