Jaguar Land Rover heeft vandaag Project Vector onthuld, een gedurfde nieuwe conceptauto, als onderdeel van de Destination Zero-missie van de onderneming. Hiermee geeft het zijn visie op een autonome, elektrische, geconnecteerde toekomst voor stedelijke mobiliteit. De Destination Zero-missie van Jaguar Land Rover is een ambitie om samenlevingen veiliger en gezonder te maken en het milieu schoner. Door onophoudelijk te innoveren, streeft de onderneming naar een toekomst zonder emissies, zonder ongevallen en zonder files – via zijn producten, diensten en in al zijn vestigingen. Als volgende stap bij dit streven toont het Project Vector-concept een geavanceerd, flexibel, multifunctioneel, elektrisch voertuig dat ‘autonomieklaar’ is.

Jaguar Land Rover today unveiled Project Vector

Bij de onthulling zei prof. Sir Ralf Speth, Chief Executive Officer van Jaguar Land Rover: “Jaguar Land Rover begrijpt de trends die moderne gemeenschappen vormgeven. Project Vector bewijst dat Jaguar Land Rover toonaangevend is in innovatie om onze gemeenschappen veiliger en gezonder te maken en het milieu schoner. Bij dit project werken we samen met de knapste koppen uit de academische wereld, toeleveringsketen en digitale diensten om geconnecteerde, geïntegreerde mobiliteitssystemen te ontwikkelen – de fundamentele bouwstenen van Destination Zero.” “Project Vector is precies de dappere sprong voorwaarts die nodig is om onze missie waar te maken.”

Jaguar Land Rover understands

De compacte, flexibele conceptauto is slechts vier meter lang en is ontworpen voor in de stad. Door alle batterijen en aandrijvingselementen onder te brengen in een vlakke vloer zijn diverse toepassingen mogelijk. De baanbrekende binnenruimte laat zitconfiguraties voor particulier of gedeeld gebruik toe en biedt zelfs de mogelijkheid tot commerciële toepassingen, zoals leveringen over de laatste kilometer.

Range rover flexible concept

PROJECT VECTOR – de mobiliteit van morgen ontwikkelen. Vandaag.

Het Project Vector-concept werd bedacht om de kwaliteit van het stadsleven in de toekomst te verbeteren. Het werd ontwikkeld in het National Automotive Innovation Centre om voordeel te halen uit flexibiliteit en een nauwe samenwerking met academische en externe partners. Het zal ook het bredere mobiliteitslandschap aanpakken, van de manier waarop klanten verbinding maken met mobiliteitsdiensten tot de nodige infrastructuur om volledig geïntegreerde, autonome voertuigen in onze steden te laten rijden.

Range rover developing the mobility of tomorrow

“De megatrends van verstedelijking en digitalisering maken geconnecteerde systemen voor stedelijke mobiliteit noodzakelijk en onvermijdelijk. Gedeelde en particuliere voertuigen zullen de ruimte delen met en aangesloten zijn op openbare vervoersnetten, om ‘on demand’ en autonoom te rijden. Dit is een complexe opdracht, die het best wordt uitgevoerd door samen te werken met partners uit heel het spectrum van voertuigen, infrastructuur en de digitale wereld. Met de technologische en technische kracht van Jaguar Land Rover kunnen we innovatoren een unieke gelegenheid bieden om uitermate functionele diensten voor stedelijke mobiliteit te ontwikkelen, die naadloos geïntegreerd zijn in ons dagelijks leven. In de toekomst zullen verplaatsingen in de stad samengesteld zijn uit eigen en gedeelde voertuigen, toegang tot online taxisystemen en ‘on demand’ diensten, naast het openbaar vervoer. Onze visie laat zien dat voertuigen een flexibel onderdeel zijn van het netwerk voor stedelijke mobiliteit dat aan verschillende doeleinden kan worden aangepast”, aldus dr. Tim Leverton, Project Director.

Range rover mobility

Het is onze bedoeling om samen te werken met het stadsbestuur van Coventry en de West Midlands Combined Authority om vanaf eind 2021 een mobiliteitsdienst te plannen, als levend laboratorium voor toekomstige mobiliteit in de straten van Coventry.

Het is ook een unieke gelegenheid – een conceptplatform, als een wit doek ontworpen en uitgebouwd rond gebruiksgevallen in de stad door een grote autoconstructeur, om apps en diensten op maat te ontwikkelen in het ecosysteem van een slimme stad”, aldus prof. dr. Gero Kempf, Chief Engineer.