VIERWIELAANDRIJVING OF NIET? ALLE VOORDELEN OP EEN RIJ

Het is zover: u plant de aanschaf van een nieuwe wagen! Niets fijner dan opties uitzoeken en uw auto personaliseren naar uw smaak. Twijfelt u nog over twee- of vierwielaandrijving? Aarzel niet langer en ontdek hier alle voordelen van vierwielaandrijving.

4WD, AWD, 4x4, 4x2... Er bestaan tegenwoordig heel wat termen voor de aandrijving van de wielen en die kunnen voor heel wat verwarring zorgen. Maar wat is het verschil nu precies? 4WD is de afkorting van four-wheel drive, waarbij alle vier de wielen van het voertuig aangedreven worden. AWD staat voor all-wheel drive en komt in principe op hetzelfde neer: de vier wielen worden tegelijkertijd aangestuurd en elk wiel draait aan hetzelfde tempo als de andere. De nuance bestaat erin dat een 4WD-voertuig permanent op de vier wielen wordt aangedreven, terwijl een AWD-aandrijving in sommige gevallen volautomatisch en op basis van de omstandigheden naar tweewielaandrijving kan overschakelen en omgekeerd, zonder dat de bestuurder hoeft in te grijpen, of dit zelfs merkt. 4WD of AWD vindt men traditioneel terug op 4x4 wagens, terwijl bij een 4x2 wagen slechts twee wielen worden aangedreven; dit is dan ook de term voor een normale personenwagen. Wat zijn nu precies de voordelen van vierwielaandrijving?

1. Ideale partner voor off-road rijden

Vrijwel iedere wagen kan over hobbelige boswegen rijden, maar bij echt drassig terrein wordt het voor een doorsnee personenauto vaak een stuk moeilijker. Deze laatste beschikt immers niet over de nodige tractie om modderige of steile banen te trotseren. Een SUV met vierwielaandrijving kan dit echter wél aan: AWD verbetert aanzienlijk de wegligging en zorgt voor een stevigere grip op onverharde wegen. Wie voor zijn werk of hobby off-road dient te rijden, heeft er dus alle baat bij om voor een vierwielaandrijving te kiezen.

2. Bestand tegen alle weersomstandigheden

Niet alleen voor off-road rijden is vierwielaandrijving aangewezen. De extra tractie zorgt er ook voor dat de wagen moeiteloos de meest extreme weersomstandigheden kan incasseren. Regen, sneeuw, gladheid en zelfs ijs vormen geen enkel probleem om gezwind de scherpste bochten te nemen. Ideaal voor wie zich regelmatig aan wintersporten waagt of graag met de auto op skivakantie vertrekt. Mooi meegenomen is dat sneeuwkettingen doorgaans niet verplicht zijn op een voertuig met 4WD (op voorwaarde dat hij voorzien is van winterbanden).

3. Meer trekkrachtcapaciteit

Ook qua sleepvermogen kan een wagen met vierwielaandrijving het verschil maken. Paarden vervoeren, een aanhangwagen of caravan trekken, een boot transporteren... Een voertuig met AWD kan meer vermogen aan dankzij zijn stevigheid op de weg. Ook hier spelen de wegligging en tractie een belangrijke rol.

WETEN WELKE AANHANGWAGEN UW AUTO MAG TREKKEN? ONTDEK HET HIER

4. Optimale stabiliteit en veiligheid

Last but not least: het grote voordeel van vierwielaandrijving is dat het de stabiliteit van de wagen aanzienlijk vergroot. Door de aandrijving per wiel wordt het vermogen beter verdeeld, wat het veiligheidsgevoel versterkt. Bovendien zal de bandenslijtage zal zich gelijkmatig verdelen.

LAND ROVER SUV