DE TOEKOMSTIGE LUCHTZUIVERINGSTECHNOLOGIE VOOR AUTO-INTERIEURS VAN JAGUAR LAND ROVER HEEFT BIJ LABORATORIUMTESTEN BEWEZEN DAT ZE VIRUSSEN EN BACTERIËN IN DE LUCHT MET MAAR LIEFST 97 PROCENT TEGENHOUDT.

heating, ventilation and air conditioning

Het prototype van het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningssysteem (HVAC) maakt gebruik van de Nanoe™ X-technologie van Panasonic om schadelijke bacteriën en virussen tegen te houden en zal een unieke klantervaring helpen creëren in de interieurs van toekomstige modellen van Jaguar en Land Rover. Dit onderzoek vindt plaats nu Jaguar Land Rover zijn toekomstige strategiebepaalt: een duurzaamheidsrijke heruitvinding van moderne luxe, unieke klantervaringen en een positieve maatschappelijke impact.

Jaguar Land Rover ging een partnerschap aan met Perfectus Biomed Ltd, een toonaangevend laboratorium op het gebied van microbiologie en virologie, voor de uitvoering van de wereldwijd toonaangevende laboratoriumtest in verzegelde kamers, bedoeld om een ventilatiesysteem in de recirculatiemodus te simuleren gedurende een cyclus van 30 minuten. Uit het onafhankelijke onderzoek bleek dat virussen en bacteriën met maar liefst 97 procent werden tegengehouden.

De innovatieve Nanoe™ X-technologie van Panasonic werd ook getest op het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) door Texcell, een wereldwijde onderzoeksorganisatie die gespecialiseerd is in virale testen en immunoprofilering. Dit is een van de laboratoria ter wereld die toestemming hebben gekregen om testen uit te voeren op het nieuwe coronavirus. Tijdens de twee uur durende laboratoriumtest bleek dat meer dan 99,995 procent van het virus werd tegengehouden.

Dr. Steve Iley, Chief Medical Officer van Jaguar Land Rover, geeft tekst en duiding:Het welzijn van onze klanten is voor ons van het allergrootste belang. We zijn nu meer dan ooit op zoek naar technologische oplossingen om voor onze dierbaren te zorgen. Het onafhankelijke onderzoek, ontwikkeld in opdracht van onze gespecialiseerde ingenieurs, is maar een van de manieren waarop we onze klanten verzekeren dat schadelijke ziektekiemen tot een minimum worden beperkt. Zo creëren we een schonere omgeving voor de passagiers in het auto-interieur en vestigen we nieuwe normen op het gebied van eigendomservaring.”

Om de lucht actief te zuiveren – tien keer efficiënter dan voorganger Nanoe™ – gebruikt de Nanoe™ X-technologie een hoge spanning om biljoenen hydroxyl (OH)-radicalen te creëren die omhuld zijn met watermoleculen in nanoformaat*. Deze OH-radicalen denatureren de eiwitten van virussen en bacteriën, waardoor ze hun groei helpen remmen. Op een gelijkaardige manier ontgeuren en houden de OH-radicalen allergenen tegen om een schonere luchtomgeving te creëren voor klanten.

Alexander Owen, Research Engineer bij Jaguar Land Rover, licht toe:Deze technologie is een fantastisch voorbeeld van hoe we de kracht van de natuur kunnen benutten en geeft Jaguar Land Rover een voortrekkersrol in deze interieurtechnologie. Hydroxyl-radicalen zijn een van de belangrijkste natuurlijke oxidanten in de chemie. Al millennia lang helpen ze onze atmosfeer te reinigen; daarbij verwijderen ze vervuilende stoffen en andere schadelijke substanties. De ontwikkeling van deze technologie en ons geavanceerde onderzoek is de eerste stap om dit wetenschappelijke fenomeen toe te passen in de auto-interieurs van de toekomst.”

Dit baanbrekende onderzoek zal Jaguar Land Rover in staat stellen om de volgende generatie van interieurluchtfiltratie in de toekomst aan te bieden. Talrijke modellen uit het hele Jaguar en Land Rover gamma** zijn nu reeds beschikbaar met Nanoe™-technologie en PM2.5-filtratie. Klanten kunnen ook opteren voor een innovatieve preconditioning; zo kunnen ze het systeem inschakelen voor ze in de auto stappen (beschikbaarheid is markt- en motorafhankelijk). Uw concessiehouder geeft u graag meer informatie.

*Hydroxyl (OH)-radicalen bestaan uit zuurstof- en waterstofatomen en komen van nature in de atmosfeer voor. Het zijn zeer reactieve deeltjes die virussen, bacteriën, allergenen en schimmels helpen tegenhouden, maar via de nanoe™ X-technologie zijn ze schadeloos voor mensen. Remmen betekent de deeltjes en bacteriën denatureren en voorkomt dat ze zich vermenigvuldigen of groeien.

**Modellen beschikbaar met Nanoe™-technologie zijn de Jaguar I-PACE, E-PACE, F-PACE, XE, XF, en de Land Rover Defender, Discovery, Discovery Sport, Range Rover, Range Rover Sport, Range Rover Velar en Range Rover Evoque.