WAT BETEKENT SUV?

2 people sitting on the boot of car

In het begin van de jaren ’70 zag de SUV het daglicht en sindsdien wint dit sportieve automodel steeds meer aan populariteit. Maar waarin onderscheidt het zich precies van andere automodellen?

SUV is de afkorting van Sport Utility Vehicule. Dit voertuigtype is ontstaan door de groeiende behoefte aan een voertuig dat zijn utilitair karakter kon combineren met een gebruik in het teken van ontspanning, hobby’s en reizen. Het staat bijgevolg vooral gekend om zijn breed formaat en groot inlaadvermogen. Aanvankelijk werd het gebruikt als terreinwagen op ruwe wegen, maar tegenwoordig is het vooral erg populair als grote gezinswagen. Sommige SUV wagens kunnen maar liefst zeven personen vervoeren en bieden een grote kofferruimte, zonder aan luxe en comfort in te boeten. De Range Rover is altijd pionier geweest in deze filosofie.

Vierwielaandrijving

De meeste SUV’s zijn voorzien van vierwielaandrijving (4WD), wat inhoudt dat alle vier de wielen aangedreven kunnen worden door één centrale motor. Bij een normale personenauto worden doorgaans enkel 2 wielen aangedreven (voor- of achterwielen). Bij een 4x4 worden ze allemaal gestuurd, waardoor dit soort voertuig ook een veel betere grip heeft op de ondergrond. Dat maakt het uitermate geschikt voor offroad rijden en avontuurlijke uitstappen, maar ook voor het slepen van zwaardere aanhangwagens.

Soorten SUV’s

De term SUV bestaat nog maar enkele decennia en kan soms verkeerd worden gebruikt. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de volgende voertuigtypes:

1. Terreinwagen of 4x4 :Een terreinwagen blinkt uit in eenvoud en off-road prestaties. Dit model is ideaal om de avontuurlijk toer mee op te gaan en ruige terreinen op te zoeken. De Defender is nog steeds dé terreinwagen bij uitstek, ook al werd de productie ervan recent gestopt

2. Cross-over : Vaak wordt deze term verward met SUV, maar eigenlijk kan je een crossover niet als een volwaardige SUV wagen beschouwen. Vergelijk het eerder met een verhoogde monovolume: een uitvergrote versie van een doorsnee personenwagen die hoger op de wielen staat en een grotere bumper heeft, zonder de off-road capaciteiten.

3. Compacte SUV : Dit is veruit het populairste model. Het biedt genoeg binnenruimte en comfort aan, maar behoudt de sportieve prestaties en looks van een echte SUV. De Land Rover SUV’s zijn ook steeds gekenmerkt door een hoge zitpositie, die een beter uitzicht op de weg en omgeving biedt en aldus de veiligheid ten goede komt. Een exemplaar dat er dan ook met kop en schouders bovenuit steekt, is de Range Rover Evoque: het perfecte voorbeeld van een compacte luxe SUV. Ook de Discovery Sport verdient zijn plaats onder de premium compacte SUV’s.

4. Middenklasse SUV : Dit type is ets groter dan zijn compacter broertje. Ook dit model biedt alle nodige luxe en off-road capaciteiten, zoals de nieuwe Range Rover Velar.

5. Grote SUV : Het grootste exemplaar in de reeks is onder andere voorzien van een enorme kofferruimte. Sommige van deze SUV’s bieden plaats aan maar liefst 7 personen en zijn dus ideaal als grote familiewagen. In dit rijtje vind je de Discovery, de Range Rover Sport en de Range Rover terug.