WELKE 4x4 BANDEN KIEZEN?

Man with fishing gear standing behind his car

Welke 4x4 banden kiezen?

Welke banden u moet kiezen voor uw 4x4 hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het van belang uw 4x4 juist te definiëren. Gaat het om een SUV of eerder een off road-/terreinvoertuig? Heeft u een SUV met 4x4-aandrijving, dan is het ook belangrijk uw type gebruik na te trekken. Maakt u met de SUV 4x4 voornamelijk verplaatsingen in de stad, over snelwegen, of zowel op verhard als onverhard (off road)-terrein?

Voor off road gebruik

Wanneer u ritten plant door onherbergzame gebieden, dienen uw banden voor optimale grip aan de volgende criteria te voldoen:
- Ze moeten grote rubberen profielblokken hebben.
- De verhouding van de insnijdingen dient zeer hoog te liggen (50%)
- De groeven zijn bij voorkeur diep ingesneden (13 tot 17 mm)
- De banden beschikken idealiter over een versterkte structuur en zijwand.

Voor de stad

Als u voornamelijk in de stad rijdt, dan dient u vaak te remmen en weer op te trekken en voert u frequent richtingsveranderingen door. Dat maakt dat uw banden vooral goed moeten scoren op de remweg (die best zo kort mogelijk blijft; droog of nat wegdek) en op slijtvastheid. U kiest voor stedelijke verplaatsingen bij voorkeur ook voor een robuuste band.

Voor de snelweg

Wanneer u voornamelijk op de snelweg rijdt, verschilt uw snelheid en af te leggen afstand van verplaatsingen in de stad. En dus ook uw bandenkeuze. Hier dient u vooral belang te hechten aan: Duurzaamheid: Een constante hoge snelheid is een gesel voor uw band. Een goede slijtagebestendigheid is aan te raden. Rijcomfort: Ga voor banden die weinig trillingen en geluid veroorzaken, opdat u op die manier bij het afleggen van lange afstanden niet nodeloos vermoeid raakt. Korte remweg: Gezien u vaak hoge snelheden haalt, moet u bij onvoorziene omstandigheden ook over een korte afstand kunnen remmen, zowel op droog als nat wegdek.

Voor gecombineerd gebruik

Laat u uw SUV regelmatig met zowel geasfalteerd als onverhard wegdek kennismaken, dan is een ‘gemengde band’ uw trouwe dienaar. Bovenop de kenmerken van een ‘asfaltband’, karakteriseren ze zich door diep ingesneden groeven, scherp design en versterkte structuur en zijkanten. Binnen dit bandentype vindt u ook nog verschillende gradaties, afhankelijk van de verhouding weggebruik / off road-gebruik. Er zijn allerlei websites die u helpen zoeken naar een gepaste band. Vaak kunt u selecteren op afmeting, of rechtstreeks uw type voortuig ingeven. Maar zeer zelden houdt men bij die zoekrobots rekening met het type gebruik. Goed geïnformeerd maakt prima geconsumeerd!