WELKE AANHANGWAGEN MAG IK TREKKEN?

Range Rover driving by the ocean

Zomer! Dat betekent vakantie, recreatie en reizen. En wie dat met de wagen doet, heeft de mogelijkheid om een aanhangwagen te gebruiken. Caravans, bootaanhangwagens, plateau-aanhangwagens… Ze zijn er in alle maten, soorten en gewichten. Maar welke aanhangwagen mag u trekken met uw voertuig? Dat hangt af van uw wagen en type rijbewijs. Ontdek hier alle regels voor het trekken van een aanhangwagen en ga zonder zorgen op vakantie.

 

Maximaal Toegelaten Massa

Welke aanhangwagen u mag trekken, wordt bepaald door het gelijkvormigheidsattest (COC-attest) van uw auto. Dit attest vermeldt de Maximale Toegelaten Massa (MTM) die u mag trekken. Hierbij wordt het onderscheid gemaakt tussen een aanhangwagen mét of zonder rem.

 

Aanhangwagen trekken met rijbewijs B

Heeft u een rijbewijs B, dan mag u een aanhangwagen met MTM 750 kg trekken, met bijkomende limiet dat het gewicht van de wagen, de aanhangwagen en de lading samen niet meer dan 3500 kg mag bedragen. Daar bovenop mag het leeggewicht van het voertuig niet lager zijn dan de Maximaal Toegelaten Massa van de aanhangwagen. Een voorbeeld: Als u slechts 700 kg ongeremd mag trekken, mag u nog steeds een aanhangwagen met MTM 750 kg voorttrekken, maar de ongeremde ‘sleeplast’ (gewicht aanhangwagen + gewicht lading ) kan in dat geval niet meer dan 700 kg bedragen.

 

Aanhangwagen trekken met rijbewijs BE of C

Heeft u een rijbewijs BE, dan mag u een aanhangwagen of oplegger van maximum 3500 kg trekken, als (het gelijkvormigheidsattest van) uw wagen dit toelaat, tenminste. Mocht u dit niet meteen terugvinden op uw documenten, kunt u dit per type auto terugvinden op deze site.
Het totale gewicht van de combinatie motorvoertuig en aanhanger is in dit geval niet beperkt tot 3500 kg. De enige begrenzing is dat het trekkende voertuig geen maximum massa heeft hoger dan 3500 kg. Als dit wel zo is, moet u een rijbewijs C (of CE) kunnen voorleggen.

 

Ontdek de Land Rover accessoires

Land Rover heeft voor z’n hele vloot speciale trek-accessoires. Dit alles uiteraard in een stijlvolle uitvoering.