MAAK UW SUV WINTERKLAAR MET DE JUISTE WINTERBANDEN EN SNEEUWKETTINGEN

De zomer is definitief voorbij; hoog tijd om uw SUV of 4x4 klaar te stomen voor de koude wintermaanden. Dat betekent: de winterbanden van onder het stof halen en sneeuwkettingen voorzien voor uw skivakantie in het buitenland. Maar wat is wettelijk verplicht en waar moet u op letten bij het aankopen van deze SUV accessoires?

Range Rover in snow

Zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht?

In België zijn zowel winterbanden als sneeuwkettingen toegestaan maar niet bij wet verplicht. In andere Europese landen kunnen de regels hieromtrent sterk verschillen. Zo zijn winterbanden in sommige landen enkel verplicht bij winterse omstandigheden (wanneer er sneeuw, ijs of gladheid ligt). Laat u goed informeren vooraleer u naar een buitenlands skioord trekt.

Frankrijk: Winterbanden zijn niet verplicht, behalve op plekken die aangeduid zijn met verkeersborden. Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen: verplicht bij wegen aangeduid door een bord.

Duitsland: Winterbanden zijn wettelijk verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan en verplicht op plekken aangeduid met een verkeersbord.

Luxemburg: Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan.

Zwitserland: Winterbanden zijn niet verplicht maar wel fors aangeraden bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn enkel verplicht op plekken aangeduid met een verkeersbord.

Italië: Winterbanden zijn verplicht tussen 15 november en 15 april in het hele land. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht, wel toegestaan.

Oostenrijk: Winterbanden zijn wettelijk verplicht bij winterse omstandigheden, tussen 1 november en 15 april. Sneeuwkettingen zijn verplicht op wegen aangeduid met een bord.

White Range Rover drive through snow

Waarom winterbanden?

Niet alleen op skivakantie zijn winterbanden van groot belang, ook in België hebben ze hun nut. Banden vormen het enige contact tussen de wagen en de weg, en zijn om die reden uiterst belangrijk. Wanneer de temperaturen onder de 7 graden Celsius dalen, bewijzen winterbanden hun meerwaarde. Omdat ze een andere rubbersamenstelling hebben dan zomerbanden en extra lamellen bevatten, bieden ze veel meer grip op de weg aan. Zeker bij een glad en nat wegdek is dit belangrijk. Moet u om een of andere reden plots remmen, dan zullen winterbanden voor een veel kortere remweg zorgen. Wees de eerste vrieskou dus voor en laat op tijd uw winterbanden plaatsen voor een optimale veiligheid op de weg.

Grey Range Rover driving through the snow

Welke sneeuwkettingen kopen?

Wie het nog veiliger wil doen in besneeuwd gebied, kiest voor sneeuwkettingen. Belangrijk is om bij het aankopen van nieuwe sneeuwkettingen rekening te houden met drie factoren: de bandmaat, de binnenspeling en het gewicht van uw SUV. Sneeuwkettingen zijn beschikbaar in diverse afmetingen, al passen verschillende maten voor meerdere bandconfiguraties.

1. De bandenmaat

De bandenmaat vindt u terug op de zijkant van uw band:
• Het eerste getal is de breedte van de band (in mm)
• Het tweede getal de hoogte van de band, in percentage van de hoogte
• Het derde (na de R) is de velgdiameter (in inch)

2. De binnenspeling

Omdat u een sneeuwketting doorgaans (deels) moet bevestigen achter de band van uw wagen, is het belangrijk dat er in de wielkast genoeg ruimte aanwezig is (tot 16 mm) om de sneeuwketting te kunnen monteren. Deze ruimte noemen we de binnenspeling. Hoeveel binnenspeling er in de wielkast aanwezig is, vindt u terug in het instructieboekje van uw Land Rover SUV.

3. Het gewicht van uw wagen

Hoe zwaarder uw auto, hoe belangrijker het wordt om een sneeuwketting te kopen met stevige schakels die dit extra gewicht kunnen dragen. Zeker voor een SUV, 4x4 of crossover hebt u speciale sneeuwkettingen nodig. In het brede gamma SUV accessoires van Land Rover vindt u makkelijk de gepaste sneeuwkettingen voor uw SUV wagen.