DE SPILLWAY CHALLENGE: OVERLAAT OMHOOG IN DE NIEUWE RANGE ROVER SPORT

Dit is gekkenwerk, we weten niet eens of het wel mogelijk is.” Soms kom je pas te weten of iets kan door het daadwerkelijk te doen. Al helemaal wanneer je iets van plan bent dat op papier zo ongeveer alle mogelijke natuurwetten lijkt te tarten. Aan de voet van de Kárahnjúkar-dam in IJsland is veel bedrijvigheid te zien en heerst een gespannen maar ook enthousiaste sfeer. Het gaat eindelijk gebeuren.

Range Rover Sport driving quickly through water on a flooded road

Een route van 17 kilometer door ondergelopen tunnels en over steile rotshellingen in onherbergzaam IJsland. Een 294 meter lange overlaat van een dam waarlangs 750 ton water per minuut naar beneden stroomt. Een val van 90 meter die wacht bij het misgaan van het minste of geringste. En als aangewezen middel om al deze obstakels te trotseren, een nieuwe Range Rover Sport. Dat is de Spillway Challenge, in het leven geroepen door Land Rover om de machtige capaciteiten van deze wagen ten overstaan van de wereld te demonstreren.

Achter het stuur zit Jessica Hawkins, die als racecoureur en stuntvrouw vertrouwd is met hoge snelheden en halsbrekende capriolen. Maar een Range Rover Sport challenge is nu eenmaal uniek in zijn soort. Alles moet in één keer goed gaan en hoe goed je je ook voorbereidt, er kunnen zich altijd onverwachte en zelfs ronduit gevaarlijke complicaties voordoen.

Hawkins: “De kracht van het water dat langs de overlaat naar beneden stroomt, was adembenemend vanaf de zijkant van de vallei. De rit ernaartoe, wetend dat er onderaan de helling een val van 90 meter op me wachtte als het mis zou gaan, maakte dit tot de meest uitdagende rit die ik ooit heb ondernomen. Ondanks de steile helling en het ruisende water, leek het met de nieuwe Range Rover Sport vlot te gaan. Zijn tractie, kalmte en indrukwekkende zicht gaven me zoveel vertrouwen. In die mate zelfs dat ik van de hele ervaring kon genieten.”

Range Rover Sport drifting over muddy off road

Naast vele risico’s herbergt het ruwe, oer-IJslandse rotslandschap een bijzondere, ongepolijste schoonheid die in scherp contrast staat met de lijnen en de kleur van de nieuwe Range Rover Sport. De glanzend rode lak van de wagen fel afstekend tegen het donkere, vulkanische gesteente, het opgewaaide stof waarachter geleidelijk die onmiskenbare rode kleur opdoemt, de constante stortvloed aan vallend water... Een regelrecht visueel spektakel, haarfijn opgepikt door de camera’s die de challenge registreren.

Na de doorkruising van de rivierbedding in de vallei, de lange tunnels en de rotspartijen bij de damwand, wacht als laatste obstakel de beklimming van de overlaat. De ultieme test van grip en vertrouwen, tegen de alsmaar sterker wordende waterstroom in. Een test die Jessica Hawkins in de capabele nieuwe Range Rover Sport met glans weet te volbrengen, tot ieders grote opluchting.

De Spillway Challenge is niet het eerste spectaculaire Range Rover Sport lanceringsevenement. Vroegere modellen tekenden in het verleden al voor de recordbrekende heuvelklim op Pikes Peak, de doorkruising van de Empty Quarter-woestijn op het Arabisch schiereiland, en de beklimming van de Tianmen-berg tot aan Heaven’s Gate in China. Nu heeft Land Rover met de beklimming van de overlaat een waardige opvolger toegevoegd aan de beruchte reeks Range Rover Sport Challenges. Over indrukwekkend gesproken.