LAND ROVER STRIJDT MEE TEGEN MALARIA MET DRIVE AGAINST MALARIA

DRIVE AGAINST MALARIA

Op 25 april 2016, Wereld Malaria Dag, wordt de vooruitgang in de strijd tegen malaria in de schijnwerpers gezet, maar ook de nood aan nog meer bewustzijn voor de gevolgen van deze dodelijke ziekte. Want nog steeds sterven elk jaar meer dan 400.000 mensen aan malaria, vooral in de afgelegen gebieden van Afrikaanse landen. De hulporganisatie ‘Drive Against Malaria’ (DAM), partner van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wil de gelegenheid van Wereld Malaria Dag met beide handen grijpen om het bewustzijn bij het grote publiek te vergroten over het zorgwekkende feit dat malaria Afrika’s grootste bedreiging is.

Drive Against Malaria
“Malaria is een ernstige ziekte waaraan elk jaar meer dan 214 miljoen mensen lijden en 400.000 mensen sterven, waarvan het merendeel kinderen onder de 5 jaar uit Sub-Sahara-Afrika,” zegt David Robertson, oprichter van Drive Against Malaria. DAM-teams behandelen jaarlijks meer dan 150.000 kinderen onder de vijf jaar in Nigeria, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, het uiterste noorden van Namibië, Angola, Zambia en Zimbabwe. Want hoewel de stammen in deze regio een heel rijke, traditionele cultuur hebben, hebben ze niet veel financiële middelen en dus ook praktisch geen toegang tot gezondheidszorg.

Drive Against Malaria biedt hulp door cruciale muskietennetten uit de delen, ACT-behandelingen uit te voeren en diagnoses te stellen in de landelijke, vaak zeer afgelegen gebieden waar lokale stammen het meest getroffen worden door malaria. Julia Samuël, operationeel directeur van de hulporganisatie, licht toe: “In elke gemeenschap behandelt DAM alle kinderen voor malaria waardoor zij de besmetting niet verder kunnen verspreiden. Voor vele dorpen is het de eerste keer dat kinderen op deze manier worden geconsulteerd. Tot nu toe heeft Drive Against Malaria in 2016 al 3.500 behandelingen uitgevoerd bij kinderen onder vijf jaar die ernstig besmet werden met malaria. Daarnaast wordt ook intensief samengewerkt met lokale gezondheidsteams die door DAM worden ondersteund om basiszorg te bieden aan oudere mensen, zwangere vrouwen en kinderen. De resultaten van het programma tonen een daling van maar liefst twee derde van het aantal mensen geïnfecteerd door malaria. De aanpak is dus effectief op plaatsen waar malaria endemisch is. Maar het gaat bij DAM niet enkel over het detecteren, verzorgen en opvolgen van malaria bij de lokale stammen. Er wordt ook voorlichting gegeven om verdere verspreiding te voorkomen.”

Gezien het meestal de meest afgelegen stammen zijn die het zwaarst getroffen zijn en het minst toegang tot gezondheidszorg hebben, is reizen in moeilijke omstandigheden een belangrijk deel van de job van DAM-vrijwilligers. Ze moeten vaak dagen aan een stuk rijden om de stammen te bereiken, wetende dat ze verschillende obstakels op hun weg zullen tegenkomen. Zo zijn er vaak wegblokkades door veiligheidscontroles, kunnen wegen soms volledig weggespoeld worden door hevige regenval en is er ter plekke heel weinig en heel onregelmatige toegang tot elektriciteit.

Land Rover steunt Drive Against Malaria
Maar de vrijwilligers weten dit en hebben zich erbij neergelegd dat de moeilijke reisomstandigheden een noodzakelijk deel van het werk zijn. Ze zijn dan ook heel blij met de hulp die ze hierbij van Land Rover krijgen, zowel fysiek onder de vorm van een aantal stevige Defenders die heel wat zwaar terreinwerk aankunnen, als financieel. Land Rover BeLux kondigde in het najaar 2014 haar intentie aan om gespreid over vijf jaar in totaal 250.000 euro beschikbaar te stellen voor de strijd tegen malaria in Noord-Namibië. De autoconstructeur verleent sindsdien specifiek steun aan een project van Drive Against Malaria in een zwaar getroffen regio, Kunene, waar malaria voorheen niet werd bestreden.

“Wezenlijk verschil”
Mark Bienemann, Managing Director Jaguar Land Rover Benelux, is uiterst tevreden: “De resultaten die het team van David en Julia op zo’n korte tijd hebben kunnen verwezelijken in zo’n afgelegen gebied zijn echt indrukwekkend. We staan voor de volle 100% achter hun verhaal en we zijn blij dat we zo’n mooi, integer en succesvol programma als ‘Drive Against Malaria’ kunnen ondersteunen bij de verdere uitbouw van hun project in Namibië. Elke dag staan we versteld van de niet-aflatende inzet van David, Julia en hun medewerkers in de moeilijke omstandigheden waarmee ze vaak geconfronteerd worden.”

Maar ook aan de andere kant is er veel dankbaarheid. “De steun vanuit Land Rover BeLux voor onze organisatie is hartverwarmend”, aldus Julia Samuel. “We kunnen ter plekke echt een wezenlijk verschil maken dankzij de giften, verspreid over vijf jaar. We gebruiken het bedrag voor beschermende muskietennetten, testfaciliteiten en medicatie, met name voor de kwetsbaarste groep, de kinderen. In het noorden van Namibië (ook in Kunene) zijn er onlangs grote overstromingen geweest en de WHO heeft er in het grensgebied tussen Namibië en Angola een malaria-uitbraak afgekondigd. Wij zijn er heel trots op te mogen zeggen dat in Kunene een uitbraak is voorkomen, dankzij het harde werk van het afgelopen jaar. Zonder Land Rover BeLux was dit nooit gelukt. We zijn ze dan ook erg dankbaar voor deze samenwerking.”

Voor meer informatie over dit project, bezoek https://www.landrover.be/nl/experiences/news/drive-against-malaria.html.